fredag 11. desember 2015

LUDVIG, SOLAN, VARG og STOMPERUD (SIGURD STOMPERUD)



Hele 16 av Egmonts 35 julehefter er laget av norske serieskapere. Blant dem tre nyere titler som skiller seg klart fra hverandre, men som alle har nye, lange julefortellinger å by på;  Flåklypa, Stomperud på eventyr og Varg Veum.

FLÅKLYPA
Årets Flåklypa starter med at Ludvig sammen med fjøsnissen Nystumoen skjuler valdresrånen Nusken i Reodors møkkakjeller. Samtidig finner Solan tiden inne for å gjenoppta virksomheten som privatdetektiv. Snart er vi virvlet inn i en historie med grisejakt, åndemakt og ikke-så-dypt-gravende journalistikk fra Melvin Snerken i Flåklypa Tidende. Rudolf Blodstrupmoen ser penger både i bortløpne griser og bortgjemt kirkesølv, mens den synske Mysil Bergsprekken øyner karrieremuligheter i direktesendt TV.
            Kjell Aukrusts Jul: Flåklypa er skrevet av Haakon W. Isachsen og tegnet av Thierry Capezzone.

Juleheftene basert på Aukrusts figurer har vært preget av overskudd og fortellerglede. Så også med årets versjon, som også harselerer med kjente politikere og mediene ved siden av en velsmidd historie.” (Aftenposten) – Terningkast 6

Manuset må jeg få lov til å si at sprudler. (…) Dette setter den nesten perfekte julestemning.” (Ronny Kjelsberg på venstresida.net) – Terningkast 5,5

”… juleheftet har funnet sin form med en blanding av parodier, konspirasjoner og robust Aukrust-humor.” (Stavanger Aftenblad) – Terningkast 5

“For i år som i fjor er det Flåklypa-heftet som er det suverent mest spennende.” (Hamar Arbeiderblad)


STOMPERUD PÅ EVENTYR: KONGESVERDET
Nr. 91 Stomperud er både et av de eldste og et av de mest avholdte juleheftene i Norge. Siden 1938 har ’n August Stomperud hver jul spredd glede og latter i de tusen hjem. Men Stomperud-slekten går langt tilbake, og i den nye juelhefteserien Stomperud på eventyr utforsker vi hva hans forfedre har opplevd av viderverdigheter opp gjennom historien.
I fjorårets hefte fulgte vi forfar Augustus Stomperud i kampene mot svenskekongen Karl XII i 1717. I årets julehefte er oldefar Sigurd Stomperud nøytralitetsvakt i 1915. I Europa raser Første Verdenskrig, mens Norge er nøytralt. Men både engelske og tyske agenter oppsøker militærleiren der Stomperud og Nr. 87 har vakttjeneste, for å utspionere Norges hemmeligheter. Det gjør ikke situasjonen enklere at Obersten eksperimenterer fritt og lett med nye våpentyper. Legg så til et legendarisk sverd som er nøkkelen til Norges kongemakt, så har du en forviklingsfylt historie der det mest som kan gå galt, går galt og hvor selv den menigste soldat kan gjøre krav på Norges trone.
Stomperud på eventyr er skrevet av Terje Nordberg og tegnet av Magne Taraldsen.

Stomperud med snakkebobler, skrevet av Terje Nordberg og tegnet av Magne Taraldsen. Dette er veien å gå, mye friskere.(Dagbladet)

“Tegningene til Taraldsen blir bedre for hvert Stomperud­-album (…) Om du føler at det ikke blir jul uten Stomperud bør du kanskje gi den nye generasjonen en sjanse.” (Bergens Tidende)

VARG VEUM: UNG PIKE FORSVUNNET!
Gunnar Staalesen ga ut sin første Varg Veum-roman i 1977 (Bukken til havresekken). Siden har det blitt ytterligere 18 bøker, 6 hørespill, 12 filmer og 7 tegneseriealbum, og i 2013 kom det første juleheftet med den bergenske privatdetektiven. Årets historie, Ung pike forsvunnet, foregår i Bergens rockemiljø i romjulen 1985. En ung jente har forsvunnet fra sitt hjem i Øystese, og faren frykter at hun er ledet inn i en verden av ”sex, drugs and rock ’n’ roll”. Han setter Varg Veum på saken, som selvsagt snart viser seg å være mer komplisert enn først antatt. En drivende krimfortelling, med juleinnslag, som topper seg på en illegal rockekonsert med bl.a. bandet Ung Pike Forsvunnet.
            Historien er skrevet av Gunnar Staalesen med assistanse fra Arild Wærness, og tegnet av Mike Collins. Serien er fylt av tidsriktig miljø og lokal koloritt, og et drivende plott som følger Varg Veum noen hektiske romjulsdager frem til historiens klimaks på nyttårsaften.

… dette er utvilsomt den best tegnede Veum-historien så langt, om du spør meg …(Ronny Kjelsberg på venstresida.net)

Det fineste med årets Varg Veum-hefte «Ung pike forsvunnet!» er den bergenske koloritten. Morsomme gjensyn med platebutikken Apollon slik den var før – og gamle Ugla. En svipptur innom Øystese skader heller ikke.” (Truls Horvei i Haugesunds Avis)

Gunnar Staalesens smått forsofne detektiv Varg Veum er altså blitt juleheftetradisjon. Bergens-noir som utspiller seg i vestlandsbyens kafé- og musikkmiljø rundt jul og nyttår er blitt god underholdning.” (Aftenposten)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar