lørdag 6. april 2013

Paul Temple i Agent X9


I AGENT X9 nr 3 - 132 sider, i salg fra mandag 8. april - får du et gjensyn med klassikeren Paul Temple. Historien "Den gamle tigeren" ble opprinnelig publisert som avisstriper i 1965.

Privatdetektiv og krimforfatter Paul Temple, skapt av den britiske forfatteren Francis Durbridge, så dagens lys først som radiohørespill i 1938. Sammen med sin glamorøse kone Steve (Louise Temple, født Harvey, men kalt Steve etter journalist-psevdonymet hennes «Steve Trent»,) løser han typiske hvem-har-gjort-det-mysterier. Gjerne i tilfeller der Scotland Yard ikke kommer videre.

Den svært populære radioserien ble sendt på BBC helt til 1968. Det ble også produsert to oversatte hørespill for NRK i 1952–53: «Gregory-saken» og «Madison-mysteriet».
Avisene kunne konstatere at «Hvor to og to forsamlet var, ble Gregory-saken diskutert» og «Lytter-Norge jager massemorderen».

Imidlertid var mange bekymret for effekten av at slike redselsscener ble kringkastet. Vårt Land skrev: «Ungdomskriminaliteten får her ny næring og friske impulser.» De glemte visst at helten sto med begge beina trygt plantet på lovens side, som den dannede britiske gentleman han var. Men diskusjonen bredte seg, helt opp til stortings- og regjeringsnivå.

NRK fant det tryggest å finne et alternativ. Det fant de hos Norddeutsche Rundfunk i Hamburg – en annen Paul, nemlig Paul Cox.
Etter at introduksjonen «God aften, mitt navn er Cox …», innsmigrende innlest av skuespiller Arne Lie, ble sendt første gang i 1955, var ikke radiolørdagene lenger de samme.

Francis Matthews i tv-serien fra 1969–70.
Den tyskforfattede britiske detektiven som stadig var mistenkt for lysskye affærer av Scotland Yard, viste seg å bli like mye av en «gatefeier» i Norge som han var i Tyskland. (Men Paul Temple fikk slippe til i norsk radio enda en gang. Det var i 1973, med episoden «Paul Temple og Milbourne-saken».)

I løpet av årene skrev Durbridge flere romaner, og det er også lagd tv-serier og fire filmer. Fra 1951 til 1971 skrev Durbridge også tegneseriemanus om helten. Dagsstripen gikk i Evening News og ble tegnet i tur og orden av Alfred Sindall, Bill Bailey, Phil Mendoza og John McNamara.

Francis Durbridge, 1912-98

Serien kom til Norge ganske umiddelbart. I 1951–52 gikk den i Billedbladet NÅ, deretter i Alle Menn et par år. Paul Temple har også kommet i egen enkeltstående utgivelse, i 1951 og 1953, utgivelser som nå er svært etter-traktet blant samlere. En seriebladversjon ble laget av Albert Mazure på 60-tallet, utgitt i Skandinavia og deler av Europa (såkalt Joint Publications) i Detektivserien 1962-63.

I 1971 ga Romanforlaget ut fire numre av bladet Paul Temple. I Agent X9 gikk Paul Temple fra 1977 til 1994, og en del av de 36 episodene ble gjenopptrykt i Serie-Pocket.

Hege Høiby

2 kommentarer:

  1. Skal jeg kjøpe dette bladet, så blir det ene og alene på grunn av Paul Temple. Modesty har jeg aldri hatt noen sans for.

    SvarSlett
    Svar
    1. Alle kan ikke like Modesty, det er klart. Men i bladet finner du også Corrigan og XIII, godt lesestoff både for de som liker klassikere og de som vil ha noe nytt. Kjetil.

      Slett