søndag 31. mars 2013

Pionér er snart tilbake


En klassiker vender tilbake! Pionér er ved siden av Tex Willer - etter min mening - den beste av de virkelighetstro westerntegneseriene fra Italia. Jeg tenker da virkelighetstro kontra f.eks. EsseGesse's Miki og Davy.

Familien MacDonalds opplevelser i 1800-tallets Amerika favner mange av de mest kjente stedene og hendelsene i den ville vesten, fra slaget ved Alamo til duellen i O.K. Corral. 


Pionér kom for første gang som eget blad i Norge i 1975, den gang med 60 utgivelser. Disse utgivelsene blir nå samlet i dobbeltbind, og i tillegg kommer nytegnede historier som utvider den opprinnelige kronologien om Brett MacDonald og hans etterkommere. 

Pionér er i salg fra sent i april. Vi kommer tilbake med mer info.
Kjetil Johnsen

36 kommentarer:

 1. Gode nyheder - glæder mig til det!
  Bjarne

  SvarSlett
 2. Kan man få abonnement (til Danmark)?

  SvarSlett
 3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 4. Selvsagt er Pioneer en mer realistisk serien enn Blek (Præriebladet - EsseGesse), og det skulle da bare mangle. Uansett, jeg har sammenlignet de første utgivelsene i Norge/Danmark med originalen, og funnet at mye nok har blitt dårlig gjennom "oversettelse" og redigering i disse landene. Utgitt på riktig måt kan den ha en mulighet, men det er kun en fornøyelig, og ikke alvorlig serie.

  Et gjensyn med Pioneer vil vi ha på en skikkelig måte, godt papir/trykk og noe større format enn sist, handteksting og justert oversettelse fra forrige ganng. Farger hadde vært stas, men ikke nødvendig. Komplett er nå en selvfølge.

  Jeg kjøpte serien komplett i farger fra italia, men det framgikk ikke (vanskelig å si da jeg ikke leser språket) om de ekstra sidene er tegnet senere eller ikke, men det kan tyde på det.

  vi får se hvordan dette kommer ut!

  SvarSlett
 5. Hei Bjarne - det er ikke abo på Pioner, dessverre. Men hvis du sender meg noen Dylan Dog, så skal jeg sende deg noen Pioner!
  Kjetil

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er i vinkel! :-)

   Slett
  2. Bjarne, ble dnne utgitt i Danmark?

   Slett
  3. Ja, der kom tre hæfter (ikke pocket) under titlen "De drog vestpå"

   Slett
  4. Var d 3x100?
   Da har du jo noe å glede deg til.

   Slett
  5. Jeps, 3 x 100 sider - og ja, jeg glæder mig! :-)

   Slett
 6. IpComics: Farger blir det ikke. Vi holder oss tett opptil den første utgivelsen, men med nytegnede historier innimellom. Papir etc blir ofte en økonomisk vurdering kontra hva man mener om mulig salg.Kjetil.

  SvarSlett
 7. Hva går disse nytegnede historiene ut på? Er det avsnittene som ikke kom med i Norge før, som finnes den italienske? Bl.a. perioden mellom den første og andre delen i Pioneer nr. 1 (andre serie)?

  SvarSlett
 8. IpComics: Jeg sitter på fjellet og har ikke alt foran meg nå. Vi skal komme tilbake til detaljene senere her på bladblogg.no
  Kjetil

  SvarSlett
  Svar
  1. Å blogge på fjell er ikke bra, i tillegg til rasfare blir du svar skyldig! ;)

   Uansett, det skal ikke mye til å få denne litt bedre enn forrige serie, formatet på Tex er jo større nå. Vi håper det blir bra!

   Slett
 9. Formatet må være større enn forrige utgivelse. Det må være slik som Tex Wller er nå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det blir tilnærmet Tex-format. Husker ikkeom det var noen ørsmå avvik. Kjetil.

   Slett
 10. Bruger I de gamle Pionér til at trykke efter, eller får I nye trykfiler?

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi får nye digitale trykkfiler fra Italia, så kvaliteten bør bli bra. Kjetil.

   Slett
  2. Det var lige det svar, jeg håbede på! :)

   Slett
 11. Jeg husker at denne serien ble påbegynt som tegneserie-føljetong i bladet Western. Det var i 1969.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, Terje det husker jeg også. Men jeg vet ikke mer, vi liter på forordet.

   Slett
 12. Det blir et langt forord i nr 1 der blant annet publiseringen i Western gjennomgåes. Kjetil.

  SvarSlett
 13. Betyr spørsmålene om Miki/Crockett/Mark/Kjempe øverst til høyre at det er sjanse for gjenutgivelse av også de seriene - utover det Thule forlag har gitt ut?

  SvarSlett
 14. Skal noen av EsseGesse-seriene utgis på nytt må disse vurderes helt fra bunnen av. Thules forsøk var et godt tiltak, men siden de brukte de gamle "oversettelsene", og kopier av stripene, ble dette for dårlig.

  Jeg har sammenlignet de tre første Thule bøkene (Blek) med opptrykk fra Italia (1990), og ser at det er mye sensur, flytting/fjerning av bobler/tekst og diverse tegninger som er påtegnet for hånd. Dette har noe sammenheng med "sidene" som den norske utgivelsen fjernet, og noe sensur på 50-tallet.

  Formatet til Thule var heller ikke godt, jeg tror en størrelse som Tex Willer hadde blitt bra dersom det foreligger gode originaler.

  Uansett, alle disse hadde vært greie å kunne lese i en god utgivelse. Men det må gjøres skikkelig!

  IpComics

  SvarSlett
 15. Jeg er selv stor EsseGesse-fan og skulle gjerne utgitt dette stoffet i Norge. Om det er økonomisk mulig, er en annen sak. Det er også noen format-problemer her: De første årene med Miki og Davy striper passer dårlig inn i Tex Willer-formatet, mens de senere årenes produksjon passer ypperlig. Litt å tenke på, altså. Kjetil.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er ikke sikker på det med økonomien, smalt stoff!

   Formatet derimot; hva mener du?? Mine reprintbøker fra Italia med de første stripene av Blek og Miki er identiske i størrelse med Tex Willer dere gir ut i dag. Formatet ville passet utmerket, selv om noe litt større hadde vært enda bedre.

   Slett
  2. Den nyeste reprintutgaven av Miki og Davy som jeg har sett - fra Edizione if - er i Tex-formatet og stripene fra sjekkheftetiden blir litt knølete og små. Men det er muligens en smakssak. Kjetil.

   Slett
  3. Beklager, Kjetil, det har du rett i. Jeg forsto ikke at du mente størrelse. Jeg hadde nok foretrukket litt større. Når du sier format tenker forholdet mellom sidene, slik som Thorgal i Fantomet, der passer formatet dårlig. Luft over/under.

   Slett
  4. Jeg ville smide penge efter et kronologisk genudgivelse af Kaptein Mark - men om der er andre end mig, der ville det, det er spørgsmålet! :-)

   Slett
  5. Har Kaptein Mark vært utgitt i Danmark? Forøvrig kom det ut en mengde Kpt. Mark i Italia, min samling på italiensk har rundt 140 bind med to historier i hver, det blir mange hefter. Og som kjetil påpeker, disse passer mye bedre i en bok som Tex Willer. Sidene er laget for et slikt format.

   Ny oversettelse/teksting og greit papir hadde nok løftet serien fra forrige gang, men det finnes veldig mange av de gamle i omløp enda!

   Slett
  6. Ja, Kaptajn Mark udkom i Danmark i 60'erne og 70'erne i "Det nye wild West og prærie-blad".

   Slett
  7. I 1968, Prærieblad nr. 33 overtok Mark, og seriens siste blad var nr. 2 1990 (stort format) i Norge, da hadde flere episoder gått i reprise. Som sagt vi har mye liggende!!

   Slett
 16. Jeg har en del av de heftene i stort format, men ikke alle. Selvsagt hadde også jeg hilst velkommen en skikkelig nyutgivelse i farger velkommen. Ble det forresten utgitt like mye Allan Kjempe som Kaptein Mark? Mens alle Præriebladene i stort format var med Kaptein Mark, så kjørte Vill Vest i stort format reprise på Kaptein Miki fra 1977.

  SvarSlett
  Svar
  1. Dessverre, eller kanskje heldigvis, ble ikke Allan Kjempe særlig populær i Italia. SeForlaget gikk da tilbake til reprint av Miki. Kaptein Mark ble derimot en stor serie, som fortasatte til 1990. Så godt likt var den at da siste blad var trykket snuddes bunken og det ble øyeblikkelig startet på gjenutgivelser.

   Slett
 17. Går det an å få tak i Pioner nr 1,2.3,gikk glipp av grunnet et lengre sykehusopphold.

  SvarSlett
 18. Er Pioner nr 6 som skulle ha vært i salg fra 16. september forsinket eller noe sånt?. Jeg fant det ikke i de tre butikkene her i nærområdet hvor jeg pleier å handle. Heller ikke hos Narvesen. Jeg var der både den 16. og 17. Hva skjer?

  SvarSlett