onsdag 2. desember 2015

PONDUS OG GJENGEN

 Hele 16 av Egmonts 35 julehefter er laget av norske serieskapere. Blant dem finner vi nykomlingene Pondus, Nemi, Lunch , Rutetid – og Norsk Donald. (Nykomlinger i denne sammenheng, siden den eldste av årets juleheftetitler kom ut for første gang i 1929.)

PONDUS
Den eldste, og mestselgende av disse er selvsagt Pondus – tegnet og skrevet av den uforlignelige Frode Øverli. Det første julerelaterte Pondus-heftet kom i 1999, med tittelen ”God Juling”, og siden 2000 har det jevnt og trutt kommet nye julehefter med Pondus.
            I tillegg til masse kostelige Pondus-striper av beste merke, får du Julequiz, Arne Scheies Nøttemix, Alternative juletradisjoner for slemme barn og Frode Øverli-hommager i anledning Pondus sitt 20-års jubileum. Men selvsagt aller mest Pondus-striper – mange med juletema. Jul på puben, gaver fra svigermor, Zlatans jul, julehandel med Günther og selvsagt den tradisjonelle akekonkurransen mellom Jokke og Pondus.

LUNCH
Børge Lunds Lunch er så definitivt nykommer og grønnskolling i denne sammen heng. Det første Lunch-juleheftet kom i 2013. Og de aller første Lunch-stripene kom på trykk i Dagbladet i 2007. Siden har det gått slag i slag, med eget blad, samlebøker, album og minibok.
            Sin vane tro har Børge Lund laget en 12 siders spesialhistorie kun for juleheftet; ”Wunderbaum”. Kjell skal skaffe firmaets juletre i år, og som vanlig  er hans løsninger kreative og kaotiske. Biljakt, forsøkt rovmord, mulighet for å fryse i hjel i vinterskogen og velkjent gigantomani er alle ingredienser i en løssluppen, latterfylt historie. Men det ender godt – det er jo jul.

NEMI
Lise Myhres Nemi har vokst til å bli et av de mest populære juleheftene hvert år.  Det første Nemi-juleheftet kom i 2000, og siden har det kommet fast. PÅ samme måte som Lunch og Pondus dekker også Nemi hele utgivelsesspekteret; eget blad, bøker, album, minibøker, kalendere og selvsagt masse avispublisering rundt om i landet.
            Lise Myhre har satt sin ære i å hvert år lage noe nytt til juleheftene sine. Så også i år! Nemi er hjemme hos sine to pappaer og sin lillebror og feirer jul. Ellers får du en god blanding av Nemi-striper og søndagssider, både med og uten jul. I tillegg til et par flotte helsides illustrasjoner av Lise, tanker å ta med seg inn i det nye året og Lises tegneserieversjon av André Bjerkes dikt ”Den lille skjevheten”.


RUTETID
Nevnte vi Frode Øverli? Ved siden av storsuksessen Pondus er han også ute med juleheftet Rutetid, der hans fornøyelige en-rutere sirkler som gribber rundt julehyggen.

Vi siterer fra forordet: ”… meldingen til gjengen i år: ’La oss finne tilbake til den gode, gamle pepperkakeduftende, nøtteknekkende jula fra svunnen tid! La oss helt uironisk omfavne den nostalgiske gode julestemningen. La oss ta jula tilbake!’  Nå skal det jo sies at Rutetid-gjengen er en pussig gjeng med hagenisser, og at deres definisjon av ’uironisk omfavne den nostalgiske julestemningen’ ikke nødvendigvis er den du finner i Store norske Leksikon.”
Vi kan bare skrive under på at redaksjonen har sine ord i behold. Her endevendes og skambankes julen fra alle de faste bidragsyterne, som en frodig underskog i Rutetids viltvoksende jungel. Men selvsagt, som en bærebjelke i sivhytta: Frode Øverlis Rutetid, side etter side.DONALD: DE TRUENDE LUENE
Hva i all verden gjør Donald i selskap med Pondus, Jokke, Nemi og Kjell fra Lunch? Den obskure sammenhengen er at redaktør for Pondus (og redaksjonssjef for alle de ovenstående titlene) er medforfatter av Norsk Donald-juleheftene. Historiene skaper han sammen med medforfatter Knut Nærum og tegner Arid Midthun. Siden 2010 har de tre herrer føyd en ny suksess til Walt Disneys allerede spektakulære utgivelsesprogram.
            Etter fjorårets dundrende mediabegivenhet med “Helt på vidda” (som foregikk blant samer i Finnmark), har de tre herrer i år snekret (eller snarere strikket) sammen en historie om noen hjernekontrollerende nisseluer. Luene blir kontrollert av en av Andebys erkeskurker, ingen ringere enn Ørnulf Ørn. Og selvsagt er onkel Skrues pengebinge et sentralt mål i Ørnulf Ørns planer.
            I tillegg får vi enda en splitter ny historier fra triumviratet; ”Jakten på Skjeggvart Einstøingsen”. Også det en spennende, morsom og koselig julehistorie.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar