torsdag 10. desember 2015

DONALD, DISNEY, BARKS – OG FROST


Hele 8 julehefter henter sine fortellinger fra Walt Disneys mangslungne univers; Carl Barks’ Jul, Donald Duck & Co, Donald Duck: God Gammel Årgang, Donald Ducks Julehistorier, Donald Duck Fantasy, Norsk Donald: De truende luene, Walt Disney’s Julehefte og filmheftet Frost.

CARL BARKS’ JUL
To av årets juleserier fra Carls Barks’ hånd har snøborger som sentralt element. Ole, Dole og Doffen gjemmer seg fra Donalds sinne i uinntagelige snøborger. I Ole, Dole og Doffens julebad har de tre guttene sverget å aldri bade mer, for ”Skitt er sunt, det!” … ”Ja, det gjødsler hjernen …”. I Anden med jernbuksene involverer de seg i en snøballkrig med Donald, noe som selvsagt eskalerer over i det absurde. Ellers får vi nyttårsforsetter, kyllingklekking og Skrues elektriske bursdagskake.
Alle historiene i Carl Barks’ Jul er selvsagt skrevet og tegnet av mesterfortelleren Carl Barks!

DONALD DUCK & Co
Juleheftet Donald Duck & Co er for alle dem som husker ukebladet Donald Duck & Co med varme og glede. Juleheftet byr på fem historier, hvorav fire aldri har vært publisert i Norge før. I Tror du på julenissen? Erklærer Ole, Dole og Doffen at de ikke gjør det, og Donald setter seg fore å overbevise dem om at nissen fins. Men i stedet blir han selv lurt av en juletyv. Pluto blir utsatt for et eksperiment som resulterer i pels som en skamklipt puddel – noe han er lite fornøyd med. Raptus kjøper et værvarslende gjøkur til onkel Skrue, men et par innbruddstyver følger med på kjøpet. Ole, Dole og Doffen er manisk opptatte av monsterfilmer og monstre, og de overbeviser Donald om at Doffen har blitt omskapt.

 DONALD DUCK: GOD, GAMMEL ÅRGANG
Juleheftet Donald Duck: For, Gammel Årgang har kommet ut i snart 20 år, og det består, som alltid, av søndagssider tegnet av den uforlignelige Al Taliaferro.  Sidene i årets hefte er hentet fra 1940- og 50-årene. En del av dem er aldri tidligere publisert i Norge.
            Ved siden av Carl Barks er Al Taliaferro den største Donald-tegneren i historien. Han tegnet sin første Donald-serie i 1934 og fortsatte med Donald Ducks avisserie frem til sin død i 1969. Med sine rene, elegante strek overførte han tegnefilmenes sans for bevegelse og fysisk uttrykk til seriestripen, og hans Donald er vel en av de mest uttrykksfulle som er laget.

 DONALD DUCK FANTASY
Juleheftet Donald Duck Fantasy er en nyskapning. Den første utgaven kom i fjor, og i år følges suksessen opp med et nytt hefte. Her er vikingtid, magi, riddere, drager, Minotaurus og snakkende, tohodete drager. Som Donald selv sier i årets hefte: ”Hi, hi! Bare fantasien setter grenser!”

NORSK DONALD: DE TRUENDE LUENE
Dette heftet er skrevet og tegnet av tre norskeste nordmenn*: Knut Nærum, Tormod Løkling og Arild Midthun. Etter fjorårets dundrende suksess med historien Helt på vidda følger de opp med hele to splitter nye historier i årets julehefte: De truende luene og Jakten på Skjeggvart Einstøingsen.
Etter fjorårets dundrende mediabegivenhet med Helt på vidda, har de tre herrer med De truende luene i år snekret (eller snarere strikket) sammen en historie om hjernekontrollerende nisseluer. Luene blir kontrollert av en av Andebys erkeskurker, ingen ringere enn Ørnulf Ørn. Og selvsagt er onkel Skrues pengebinge et sentralt mål i Ørnulf Ørns planer.

* Vel, to av dem er strengt tatt fra Bergen, da.

 WALT DISNEY’S JULEHEFTE
I Walt Disney’s Julehefte møter vi figurer fra hele Disneys univers og skaperverk. Her er selvsagt Donald Duck og onkel Skrue, men også Ole Brumm, Robin Hood og Den lille havfruen boltrer seg i vinterlandskapet. I tillegg blir Langbein uforvarende lansert som skilærer.

FROST
Få av Disneys filmer fra de senere år har vel fått slikt gjennomslag som Frost, fortellingen om de to søstrene Anna og Elsa som er prinsesser i kongeriket Arendell. Filmen nådde et stort publikum som har vist en nesten umettelig appetitt på Frost-fortellinger. I årets julehefte får du hele den opprinnelige historien fra filmen gjenfortalt i tegneserieform. Her er ”norske” landskaper,  en svikefull prins, reinsdyret Svein, iskutteren Kristoffer og ikke minst den entusiastiske snømannen Olaf!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar