torsdag 6. juni 2013

Kaptein Miki slo kaptein Mark


Vi har hatt en uhøytidelig meningsmåling gående her på siden, der besøkende er blitt spurt om å stemme på sin favoritt ESSEGESSE-serie.

Stemmene har fordelt seg slik:

1. Kaptein Miki 26 stemmer
2. Kaptein Mark 25 stemmer
3. Davy Crockett 15 stemmer
4. Allan Kjempe 6 stemmer

En meget knepen seier til den unge rangeren, altså. Men distansen fra de to øverste og ned til Davy på tredjeplass er overraskende stor, synes jeg.

Kjetil

14 kommentarer:

 1. Ser man nøyere på historikken bak disse seriene er vel ikke reslutatet særlig overraskende, egentlig!

  Miki står i en særstilling i Norge. Han var den første, og står sterkt i minnet hos "gamlekara". I tillegg ble serien reutsendt i store VillVest etter at Allan Kjempe gikk inn i 1976, altså aktivt utgitt ennå i 1990.

  Kaptein Mark er jo den "nyeste" store helten fra Præriebladet i Norge. Episodene ble utgit, noen flere ganger, i perioden 1968-1990.

  Selv om Davy var populær drukner nok litt av minnene blant mangfoldet til de andre.

  Ingen av seriene kan vel påberope seg så mye som en smule realisme, det får så være, jeg ser uansett på Miki som (om mulig) et hakk lavere på den skalaen enn begge seriene fra præriebladet.

  For å si det på godt norsk; Blek is the King!!

  SvarSlett
 2. Ja, blant oss som vokste opp med sjekkheftebladene på 60-tallet var Blek fra Præriebladet the King! Ingen tvil om det. Men vi likte også Kaptein Miki og Jukan, selv om Tarzan-kloningen ikke var så bra tegnet som EsseGesse sine serier.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er litt merkelig, det du sier, for alle kommer drassenede med Miki når sjekkhefter nevnes! ;)

   Slett
  2. Det er i dag, ja. Merkelig nok som du sier. Men den gangen i årene 1960-66 som jeg har erfaring fra og som var de årene vi kunne gå og kjøpe de bladene, da hadde du fått svaret at Miki måtte nøye nøye seg med 2. plassen.

   Slett
  3. Det er godt å høre. Je har ikke helt fortått den der formelen med en guttunge som helt.

   Slett
 3. Selv er jeg både Miki og Mark fan, men synes nok det er Mark-historiene som har holdt seg best. De er underholdende lesestoff i dag også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Skal man se både på mulig salg, og hva som holder seg i dag, er nok Mark et sikrere valg enn de andre. Vi har jo vært inne på størrelsen. Når man ser hva som er mulig å få til på Pionér av trykkekvalitet, er det lett å ønske seg en Mark-utgivelse i samme format. gjerne med to historier slik som utgaven fra Italia. Samlet er det på mer enn 140 bøker. Kjør ivei!

   Slett
  2. Det er ingen dum ide. Har hatt den i bakhodet selv en liten stund. Håper Pioner etablerer seg på markedet. Så kan vi titte på denne typen utgivelse etter hvert.

   Slett
 4. Egentlig burde det holdes en avstemning over sidekickene. Hvem er tøffest av Dr. Salasso og Triste-Gufas?

  SvarSlett
  Svar
  1. He-he. Triste-Gufas er fabelaktig. Bare navnet!

   Slett
  2. Ja, det navnet, hadde vel ikke blitt særlig om det Se-bladene hadde kalt han "Triste Ugle" (Gufus tristi) som i originalen. Jeg husker jeg lurte mye på det navnet da serien kom til Norge.

   Slett
  3. "Gufus tristi" ... Det har jeg aldri tenkt over. Men selvfølgelig var det derfra de tok navnet. Så enkelt (og dovent) at det neste blir litt genialt.

   Slett
  4. Sorry, det skulle selvsagt være "Gufo"!! Tror nok du har rett, de gadd ikke oversette! ;)

   Men jeg har en annen nøtt; windy!! På italiensk Doppio Rhum!! Betyr noe slikt som "dobbelt med Rom", kunne vi finne et bedre navn på norsk?

   Det som brukes nå er jo et engelsk låneord, og viser til at han er flink å skryte (tror jeg). Det italienske har nok no med drikkingen hans. Muligens for sterkt for Scandinavia på 50-tallet!

   Slett
  5. Når det gjelder Windy i Vill Vest, så har de nok lånt navnet fra Hopalong Cassidys sidekick fra filmserien av samme navn. EsseGesse har jo faktisk "stjålet" figuren derfra. Det samme med Salasso, han tok de fra John Wayne-filmen "Stagecoach" fra 1939. Den alkoholiserte legen som fulgte diligencen på ferden til Lordsburg. Og Kaptein Miki? Ta en titt på "The Outlaw" fra 1943 og se hvor lik Billy the Kid er Miki i den filmen. Han har til og med belte med to revolvere akkurat som Miki. Jo, EsseGesse har nok fått mye input fra de gode, gamle westernfilmene fra -30, -40 og -50tallet.

   Slett