torsdag 17. desember 2015

EON – I TOLVTE TIME FØR JUL

Er det en fugl? Er det et fly? Er det et julehefte? Nei, det er EON-albumet Tolvte time av Lars Lauvik! Men … den gode Lauvik har spandert en splitter ny 11-siders julehistorie på sine lesere! Så derfor slenger han med her i siste svingen …
Etter å ha vært borte fra juleheftemarkedet et par år (EON kom som eget julehefte i 2004-2012), skjærer plutselig dette albumet inn fra sidelinjen. En ytterst velkommen gjenoppstandelse nå før jul.Det er ikke mange tegneserier som kan skilte med Gud som en av hovedfigurene – og slippe unna med det. Men for strilen Lars Lauvik virker ikke det å være noe problem. Ved siden av Gud opptrer Tetra (en maursluker),Freddy (en røyskatt), Gonzales (en kanin) og Rosa, som er en høyst normal kvinne,  i serien. Alle figurene fremstår som en blanding av dyr og mennesker, og serien trekker ofte inn den virkelige virkeligheten for å dele ut sjikane, satire og spottende latter.
Lauviks selverklærte skadefro ”ballespark” og absurde innfall skaper absolutt humor som er verdt å få med seg. Og han har laget noen av de fineste julehistoriene i noe julehefte.


Vi sakser forordet til redaktør Tormod Løkling:

Etter moden overveielse har jeg funnet ut at Lars Lauvik er en gud. Dette kan høres ut som nye toner fra en redaktør som har skjelt ut mannen siden kvelden før tidenes morgen, men prøv å henge med på denne tankerekken:
Guder er både skapere og ødeleggere. Sotrastrilen Lauvik skapte det fantastiske tegneseriebladet Eon i 2009. Men i et marked der papirbasert underholdning sliter som en KOLS-pasient på Kilimanjaro, gikk bladet dukken noen år senere.
Nå skapte Lars seg en ny karriere. Som kranfører i oljeindustrien. Som så gikk dukken og kastet hele landet ut i økonomisk krise.
Sammenhengen burde være tydelig for alle. Lars Lauvik er en gud. Det han bidrar til å bygge opp, går alltid under. Det er åpenbart at han ikke bryr seg om skjebnen til verken forlagsfolk eller siddiser med stort huslån og Tesla. Nedenom og hjem skal det, enten vi snakker om bladutgivelser eller en hel næring.
Mye kan tyde på at det tegneseriealbumet du leser akkurat nå er det siste som noen gang vil komme ut i dette landet. Tross at Lars har skapt en hjertevarm og morsom spesialhistorie, levert klokken fem om morgenen på deadlinedagen, så regner jeg med at han med et guddommelig innfall vil sørge for
at dette produktet selger så dårlig at Egmont blir skyldig penger, og går overende fortere enn en italiensk fotballspiller i straffefeltet.
Det gjenstår bare å takke guden Lars Lauvik for følget. Kan du være så snill å la ditt neste yrke bli å lage reklamer for mobilselskaper?


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar