mandag 27. november 2017

HERBORG KRÅKEVIKS JULEROSER


Da Herborg Kråkevik gjenopplivet det tradisjonsrike juleheftet Juleroser i 2015, ble det en dundrende suksess. Både anmelderne og det leselystne publikum var over seg av begeistring. Med stor sans for julens tradisjoner i fortid og nåtid har Kråkevik samlet noen av landets ypperste forfattere og billedkunstnere i et julehefte som blander hygge og alvor på en enestående måte, i det som må være årets vakreste julehefte.


Forfatteren Geir Gulliksen skriver om ”Da jeg var nisse”, der han som en annen Snekker Andersen påtar seg nisserollen for en fraskilt far i en bittersøt historie om julens glede og sorg. Danske Suzanne Brøgger skriver om den kjente forfatteren Karen Blixen, og Håkon Bleken presenterer et kunsttrykk med utgangspunkt i Blixens vakre fortelling ”Babettes gjestebud”. Mens forfatter og skuespiller Synnøve Macody Lund gir oss fortellingen ”Siste mann ståande”, om et julebesøk som vekker til live gamle minner, frustrasjoner og lengsler.


Kjell Arild Pollestad gir oss ”Juleevangelium 2017”, i følge med det opprinnelige juleevangeliet etter Lukas og Matteus. Musikken er representert med Alf Van der Hagens tekst om Johann Sebastian Bachs kantater sett i forhold til Luthers tekster: ”Luthers mørke, Bachs lys”. Kari Bremnes forteller om barndommens jul og hvordan den lever i minnet i en uoversiktlig tid, ispedd dikt av henne selv og faren. Juledikt og – sanger får vi også fra Jonas Dahl, Tarjei Vesaas, Anne Grete Preus og Marit O. Kaldhol.

Borghild Rud: "Matja Madonna"

Alf Prøysens rørende fortelling ”Matja Madonna” er vakkert illustrert av Borghild Rud, og følges av Bjørn Ivar Fyksens tekst om bakgrunnen for fortellingen. ”Om Prøysen selv noensinne fikk oppleve saligheten på et bestemorsfang, sier han ikke noe om, men gjennom forfatterskapet sørger han i hvert fall for å gi bestemoren evig liv, i form av godhetens stjerne på litteraturs himmel: ’Hu er så snill den stjerna, hu blonke, kæin du sjå?’”

 Juleroser har også tekster av en rekke andre forfattere og vakre kunsttrykk og illustrasjoner av noen av Norges mest kjente kunstnere.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar