fredag 24. november 2017

HJEM TIL JUL?


Nr. 91 Stomperud fyller 80 år!
Den aller første serien med den evige rekrutten August Stomperud sto på trykk i Norsk Ukeblad 24, april 1937. Og allerede året etter kom det første juleheftet. Siden har Nr. 91 Stomperud gledet de tusen hjem hver eneste jul (bortsett fra krigsårene 1943-44).


            I år er August Stomperud og Petra ute og triller barnevogn (neida, det er ikke deres barn), da de kommer på noen mystiske fiskere. Mystiske fordi de ikke har agn på kroken og ikke fisker der fisken vitterlig er. Obersten forsøker seg med birøkt og beordrer Stomperud og Nr. 87 til å flytte bikuben, men det går som det må, og hissige bier går til angrep. Obersten er, som kjent, en ivrig amatøroppfinner, og i år prøver han å styre været under en feltmanøver. Resultatet? Gjett! Ellers blir det forviklinger med damer i uniform (som ikke skulle hatt det), høyere offiserer på hodet i søppelcontainer, ulv i skogen og glatte uhell med Majorens bursdagskake. 


            Leiren arrangerer julefest og hyrer inn ingen ringere enn Vazelina Bilopphøggers til å spille. Petra vier Eldar Vågan litt for mye oppmerksomhet etter ’n Augusts mening, og hans forsøk på kontrollere situasjonen utarter selvfølgelig. Knust kakebu, Høggern som tanksjåfør og mørklegging av leiren er bare noen av ingrediensene.


            Men kommer’n Stomperud hjem til jul? Og hvordan? Den som leser får se! Men vi aner en duft av medisterpølser og ribbe når vi nærmer oss slutten av historien …
            Dagens Stomperud-tegner, Håkon Aasnes, overtok serien i 2005. Siden har han både skrevet og tegnet historiene om Stomperud og livet på moen. Under Håkons penn har serien fått en forsiktig modernisering i strek og innhold, uten å bryte med den tradisjonelle Stomperud’en vi kjenner og elsker. Blant annet lar han enkelte historier strekke seg over flere sider, der det tidligere var gjengs med en-siders historier.
I årets julehefte er både August Stomperud og Håkon Aasnes i storslag, så bare gled deg!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar