lørdag 13. april 2013

Artikkel i Pioner nr 1


Utdrag fra Jostein Hansens artikkel i Pioner nr 1:

I årene 1968-71 brakte magasinet Western den opprinnelige trilogien til Storia del West-sagaen. Bladkompaniet hadde da i flere år kjørt serier av spansk/argentisk opprinnelse på omslagssidene, trofaste westerntilhengere husker nok titler som Larrigan og Randall, nokså tause og hardtslående typer skapt av Ray Collins og Arturo del Castillo. 

På midten av 70-tallet ble formatet på Western større og både Gun Law (Kruttrøyk) og Morgan Kane (tegnet av Ernst Vevle Olsen) fikk pryde omslagssidene, sistnevnte sågar i fire farger. Senere brakte magasinet westernserien Clint Sunday av Victor Mora og Vicor de la Fuente. 

 Veien vest var i starten i sort/hvitt, men deretter ble siste omslagsside av Western viet serien i fire farger. De neste episodene ble utstyrt med titlene Pionérene, Elvebandittene og Alamo!, før publiseringen ble avrundet i Western nr. 4-1971. Den avsluttende scenen, der Pat MacDonald mottar en helt spesiell og nyutviklet Colt-revolver fra Samuel Colt, vakte oppsikt blant årvåkne lesere, som skrev inn til forlaget og mente at feil revolver var avbildet!

Midt på 70-tallet lanserte Williams Forlag heftet Pionér i omtrent samme format som Tex Willer, som hadde blitt en stor suksess fire år tidligere. Pionér slo meget godt an blant westernhungrige nordmenn, og beviste at 70-tallet langt fra var noen nedgangsperiode for westernseriene. Noe som ble understreket av at magasinet Colt ble startet i 1978, og brakte en blandet meny av gammelt og nytt westernmateriale fra det store utland. 

Pionér fortsatte med jevnlige utgivelser frem til 1981, da den første serien ble avrundet. Av en eller annen grunn ble flere av de originale heftene hoppet over, slik at vi i denne omgang fikk kun 60 av de 73 historiene fra Storia del West. Pionér fortsatte imidlertid med serie 2 samme år for å bøte på manglene, og frem til 1988 kom en rekke nye titler merket ”Ikke tidligere utgitt”. Den nye serien inkluderte dessuten en rekke serier utgitt i Italia i samleserien Collana Rodeo. Av de 73 heftene utgitt i den andre serien kom det åtte nye hefter fra Storia del West. Merk at de fem siste heftene fra serie 1 ikke ble utgitt i serie 2.            

Når Egmont Kids Media Nordic nå relanserer den epokegjørende serien i forseggjorte dobbeltbind vil formatet være litt større, og dermed mer i samsvar med den originale utgivelsen. Inkludert er de to ekstra heftene som gir et mer utfyllende bilde av i historien, slik at starten av serien blir utvidet fra tre til fem hefter.    

Les resten i Pioner nr 1, i salg 29/4.

20 kommentarer:

  1. Gjerne, men når?? Har noen en dato??

    SvarSlett
  2. Artikkelen er oppdatert med salgsdato nederst. Kjetil.

    SvarSlett
  3. Jeg har krysset av datoen i kalenderen. Blir det da siste mandag i hver måned det kommer nytt nr.?

    SvarSlett
  4. Slik det er planlagt nå kommer de neste utgavene 27/5, 24/6, 22/7,19/8, 16/9, 14/10, 11/11, 9/12. Kjetil.

    SvarSlett
  5. Spørsmål 17 av 20 på tegneserietreffet 5. april i Stavanger/Sandnes.

    17. En avgrenset wild-west serie som har blitt utgitt i to omganger, er nå på trappene med en tredje utgivelse. Hvilken?

    20 spørsmål og omkring 20 deltakere, alle ivrige samlere/tegneseriefans og de fleste hadde riktig svar på dette.
    Gud vet hvor det henter sin informasjon fra!

    Hilsen han som laget qvizen for dette stevnet!

    SvarSlett
  6. Hva med og utgi noe italiensk som ikke tidligere er utgitt i Norge? Eller fra andre land for den saks skyld. Jeg tror bransjen er i ferd med å ta liv av seg, hvis de kun fortsetter med nye opptrykk av gamle serier.

    SvarSlett
    Svar
    1. Har noen konkrete italienske serier i tankene? Selv ser jeg bare positivt på opptrykk av klassiske serier som f.eks. Pioner. Og for mange nye lesere som er kommet til siden den gang blir jo ikke dette "gammelt", men nytt lesestoff.

      Slett
  7. Vi er på utkikk etter utgivelser vi tror kan fungere, Bernt. Kom gjerne med forslag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Som jeg også skrev i forumet på minetegneserier.no, så er jeg ingen ekspert på italienske serier. Men jeg veit at det produseres en rekke titler som ikke tidligere er utgitt i Norge og som er populære i Italia og andre land. Eksempelvis; Ken Parker og Dyland Dog, som kun kom ut med noen få hefter i Norge, men som har kommet ut med en lang rekke nummer i Italia. Zagor og Martin Mystère er andre italienske serier som er populær i Italia og en rekke andre land, men som ikke er blitt utgitt i Norge. Det finnes sikkert mange flere. Da jeg var i Italia for mange år siden så jeg at de hadde mange for meg ukjente titler som så spennende ut.

      Hvis dere ønsker å trykke repriser; Hva med og utgi de originale amerikanske fantomet-eventyrene i kronologisk rekkefølge i innbundene utgaver? Dette bør ikke nødvendigvis gjøres på samme måte som de nye utgavene til Hermes press, hvor de kun trykker 2 striper pr side. Dersom redigeringen er bra, vil redigerte sider kanskje være et bedre alternativ for det norske markedet.

      Slett
    2. Å snakke om originale Fantomet-striper i bøker og redigeringer i samme post er en "forbrytelse" i dag. Dette hører det mørke 60-tallet til, eller dersom det "må" gjøres som en del av en utgivelse i bladet Fantomet.

      Slett
    3. Jeg er vel egentlig helt enig med deg. Uredigerte striper er å foretrekke, men dette forutsetter et format som kanskje ikke er så lett salgbart til de store massene. Jeg synes ikke utgivelsene til HP i USA er spesielt gode, selv om dette med noen få unntak er uredigerte striper. 2 striper pr side ser ikke bra ut, stripene er også for små, og kvaliteten ikke god nok. Hvis jeg kunne få det jeg ønsket så ville jeg. Hatt dette utgitt i stort format, med flere striper pr side. Jeg synes heller ikke HP's utgivelse av søndagsidene er optimalt. Fargene er for sterke og glorete. Selv om dette ikke er så veldig langt unna slik de ble trykket i avisene. Personlig synes jeg at selv søndagsidene gjør seg bedre i sort hvit og at farver ofte ødelegger de fantastiske tegningene. Skal de gjengis i farger bør det gjøres på en skikkelig måte.

      Slett
    4. Ja, unige kan man være! Jeg deler nok ditt syn på det du sier om HPs utgivelser. Men redigering? Det kan ikke diskuteres, egentlig, finnes bare en måte å gjøre det på, originalt format!!

      Men siden stripene nesten ikke finnes i dette formatet lengre er det vanskelig. Uansett, det kan gå, mye arbeid, fixing og stort format på godt papir må til. Dessverre ville noe slikt gå med 300% tap i Norge, det bør jo tas med i vurderingen.

      Men for all del, jeg ser heller at det IKKE blir utgitt enn at noen redigerer stripene i en bokutgivelse.

      Slett
    5. Har du noen formening om hvilke utgivelser som er de beste trykttekniske gjengivelsene, uansett land eller språk?

      Slett
    6. I dag er det nok Hermes Press som har den beste komplette utgivelsen av "The Phantom" fra 1936 til 1943. Dessverre er ikke de tidlige stripene av særlig god kvalitet. HP har ikke gjort "så godt de kunne" med å lete opp gode striper, men det ville tatt ennå lengre tid og kostet mye, så de valgte den "lette" veien.

      HP er beste fordi de er alene i markedet! ;)

      Etter 1943 kommer faktumet at alle stripene er kuttet i bunnen, noe som gjør dem ennå tyngre å fordøye for en stripe-fan. Dette er de forøvrig ikke alene om.

      Slett
  8. Hvorfor ikke utgi Brick Bradford kronologisk rett, Zagor ser spennende ut også. Bare for å nevne noen, men Willy på eventyr er vel ikke helt borte, eller..

    SvarSlett
  9. Som sagt: Vi er på utkikk etter italienske serier som kan tas til Norge, gjerne i tilnærmet Tex Willer-format. Men en italiensk suksess som f.eks. Dylan Dog lar seg ikke automatisk gjenta her til lands. Dylan Dog er blitt forsøkt utgitt tidligere i både Norge og Danmark, uten hell. Husk: Vi må kunne selge 4-5000 eks for at en utgivelse skal bære seg over lang tid. Kjetil.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er klart at det som selger bra i et land ikke nødvendigvis i et annet. Det er forståelig at et blad må gå med overskudd. Men jeg tror at forlaget ofte gir opp titler litt for raskt. Man må bygge markedet ikke bare skumme fløten. Markedsføringen av norske tegneserieutgivelser er heller ikke noe og skryte av. I en tidsalder hvor vi ser stadig økende markedsføring og krav til å tilfredsstille konsumentenes behov, tror jeg ikke de norske forlagene har hengt med. Profileringen og markedsføringen har etter min oppfattelse blitt betraktelig dårligere de siste tiårene. Jeg er selvfølgelig klar over at markedet er anderledes nå en det var på 80-tallet, og at data/Tv-spill nok har spist store markedsandeler. Kanskje det kunne være en ide og innføre muligheten til å bestille gamle nr slik at salgstiden for hvert hefte ble lengre?

      Slett
  10. Det er jeg helt enig i. La det bli mulig å bestille tidligere utgitte hefter. Hvorfor ikke?

    SvarSlett
    Svar
    1. Svaret er vel kostnader. Et blad til kr 45,- ville måtte koste en god del mer om det skulle ligge på et lager i noen tid. BC tar inn bladene, og selger det de kan, resten går ad undas, eller opp i røyk.
      En løsning kunne være å selge retur til diverse bruktbutikker, men det koster også.

      Slett
    2. Ja, det ville bli et rent tapsprosjekt for oss å selge gamle blader. Vi har regnet på det mange ganger, men regnestykke går dessverre aldri opp. Kjetil.

      Slett