fredag 25. november 2016

INGEN JUL UTEN STOMPERUD


Nr. 91 Stomperud er virkelig veteranen blant de norske juleheftene. Det første heftet kom i 1938, og siden har August Stomperud vært en velkommen, årlig gjest i de tusen hjem (bortsett fra i krigsårene 1943-44).


Den godhjertede, men litt naive, evig menige soldaten er del av den norske folkesjelen. Omgitt av selvgode og ganske så inkompetente offiserer, en kjærlig Petra og den ikke fullt så godhjertede kameraten nr. 87 avtjener Stomperud sin tilsynelatende uendelige førstegangstjeneste på moen. Forlegningen er ikke akkurat noen Telemarksbataljon eller spesialstyrke, men de gjør sin plikt for konge og fedreland – om det ikke blir altfor slitsomt og komplisert, da.


 I årets hefte, som altså er det 77. i rekken, er våre venner i full gang med alle sine mer og særlig mindre relevante aktiviteter i den norske hæren. Generalen ser Segwayens muligheter i forsvaret av landet. Nr. 87 prøver å sykemelde seg for å slippe utmarsj (med uventet resultat). Obersten er igang med en sine heller katastrofale oppfinnelser. Stomperud blir sendt på spesialoppdrag – i drag. Og det dukker opp en dobbeltgjenger som skaper masse besvær og baluba i forlegningen.


 Kommer Stomperud hjem til jul? Vel, bussen til Sørum går, men det er lett å gå feil, og selv Sørums stolte sønn kan rote seg bort og ende opp som del av Sørum Pensjonistforenings julesalutt. Nr. 91 Stomperud er skrevet og tegnet av den uforlignelige Håkon Aasnes. ’n gode August har aldri hatt det bedre enn under Aasnes sin penn.
Selv om August Stomperud er for superveteran å regne er han også nykomling. Det vil si, hans forfedre er yngre enn ham! De siste tre årene har juleheftet Stomperud på eventyr fylt ut historien om Stomperud-slekten, som viser seg å ha vært menige soldater gjennom alle tider. I 2014 var Augustus Stomperud mobilisert i kampene mot svenskekongen Karl XII, i 2015 var vår Stomperuds oldefar Sigurd Stomperud nøytralitetsvakt, mens Første verdenskrig raste og hemmelige agenter hjemsøkte landet.


I år er det tipp-tippoldefar Albert Stomperud som skal forsvare land… Nei! Slett ikke. Stomperud og hans kamerat nr. 87 blir ofre for nedskjæringer og nedbemanning. De blir faktisk demobilisert! Arbeidsløse og motløse er de lette ofre for en pågående verver fra den franske Fremmedlegionen … Og snart har de gått seg bort i Saharas sanddyner, der de støter på arabiske opprørere og den smukke magedanserinnen Anitra!


Stomperud på eventyr er skrevet av Terje Nordberg og tegnet av Magne Taraldsen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar