onsdag 30. november 2016

KREM-LAGET

Andelen norske titler blant juleheftene bare fortsetter å øke. I år er hele 50% av Egmonts julehefter laget av norske serieskapere. Og de selger godt! Sammen med Nr. 91 Stomperud har Pondus vært i toppen av salgsoversiktene de siste årene, men Nemi, Lunch og Norsk Donald har også pene tall.


PONDUS

Selvsagt tegnet og skrevet av el maestro himself, Frode Øverli. Og i år er det flere Frode-sider enn tidligere! Kalaset innledes med en lenger sekvens hvor Pondus og Jokke har en musikkinspirert snømannkonkurranse, mens de skjeve naboene lager snømann utfra sine preferanser. Jokkes mor deltar i pensjonistbryting, godt sekundert av samboeren Günther.


Ellers florerer det av pubbesøk, håpløst golfspill og hemningsløs sjekking. I tillegg har Arne Scheie tilberedt sine julenøtter, og en spesiallaget julekryssord kan sikre deg en julehilsen fra Frode Øverli!

LUNCH
Børge Lunds Lunch har på få år seilt opp som en av julens favoritter. I år har han, som vanlig, laget en spesialhistorie for juleheftet. Bedriften har uår, og ledelsen setter i gang idédugnad. Nico og Kjell finner ikke rom og må idésvangre søke herberge i et bøttekott, der Kjell avføder tidenes idé som skal frelse firmaet.


Pluss selvsagt mye mer Lunch og julemoro, hvor Kjell er travelt opptatt av å gjøre minst mulig, og Nico bare har forakt til overs for alt uten eplemerke. Og en poster fra firmaets juleseminar i skibakken!


NEMI
Lise Myhres Nemi er en stayer i toppsjiktet blant juleheftene. Nemis spontanitet og entusiasme slår an i alle aldersgrupper. Her er dagsstriper og søndagssider, både med og uten jul, flotte helsides Nemi-illustrasjoner og tanker å ta med seg i hverdagen.

Sin vane tro har Lise Myhre gitt sin fortolkning av et dikt av André Bjerke, om lengselen etter å bli stor og verdien i å være liten. Og heftet avrundes selvsagt med jul, og med Nemis formaning til julenissen: ”Kjære nisse, jeg har vært snill i hele år. (Alt som ikke var så snilt kan forklares!)NORSK DONALD: GODTEGNOMENE
Parhestene Knut Nærum og Arild Midthun har henholdsvis skrevet og tegnet årets julefortelling med Donald, onkel Skrue og Ole, Dole og Doffen. Magica fra Tryll maner frem en hær av gnomer som skal hjelpe henne å stjele Skrues lykkeskilling. Men ravnen Hugin mister julegodteriet sitt oppi miksen, og dermed får gnomene et ustyrlig godtesug. Det lover ikke bra for julegodteriet i Andeby!


Ideen til årets julehistorie kommer fra 15-årige Anne Marie G. Storhaug fra Gjerøy i Nordland, som vant idekonkurransen som ble utlyst i fjor. Manusforfatter Knut Nærum uttaler: ”Vi fikk tilsendt mange ideer som la opp til morsomme bilder og enkeltscener, men Anne Maries forslag hadde den sterkeste historien.” Historien ga utfordringer til den erfarne Donald-tegneren Arild Midthun: ”Disse hordene av godtegale godtegnomer som myldret fram og slengte seg i trærne, det var det aller første jeg så for meg.”I tillegg byr juleheftet på ytterlige to kortere historier av parhestene Nærum og Midthun: Julens ånder, der Donald og guttene uforvarende havner i et gammelt spøkelseshus. Og Småkake-kuppet, en krimgåte fra hele Duck-familiens julebesøk hos Bestemor Duck.


RUTETID
Frode Øverlis én-ruter serie Rutetid har sitt eget julehefte der Frode generøst gir plass til kremen av Norges én-rute tegnere. Temaet for årets Rutetid-julehefte er ”Moderne Jul”. Og redaktøren slår an tonen: ”Skru av telefonen og rigg deg til i godstolen mens du ser hvordan Rutetid-gjengen tolker begrepet Moderne Jul. Og så kan du jo kikke rundt deg og sammenlikne med den jula du opplever. Skulle ikke forundre meg om det ser ganske likt ut.” Hjelpe oss hvis det er tilfelle, sier jeg!

Her er julen et maratonløp av pinlig misforståtte julegaver, raserte juletrær, hipsterjulenisser og lattervekkende skråblikk på alt julen innebærer av vaner, ritualer, pliktbesøk og hva skjer med reinsdyrene når Julenissen får seg hoverboard?


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar