mandag 28. november 2016

KRIMINELT GOD JUL!


Den kjente forfatteren Tom Egeland har redigert nyskapningen Julekrim. Egeland er president i Rivertonklubben*, og utgivelsen er et samarbeid mellom klubben og Egmont. Juleheftet Julekrim inneholder hele ti noveller skrevet av Norges beste og mest populære krimforfattere. I tillegg har Tom Egeland skrevet en innledende presentasjon av forfatterne, og Nils Nordberg bidrar med en spennende artikkel om kriminalnovellens historie.


KARIN FOSSUM
”HÆRVERK”

Karin Fossum (f. 1954) er blant landets mest anerkjente krimforfattere, men er også kjent for sine bøker innenfor andre sjangere. Hun debuterte i 1974 med diktsamling Kanskje i morgen som hun fikk Tarjei Vesaas’ debutantpris for. Som krimforfatter er hun kjent for bøkene om politietterforsker Konrad Sejer. Men hun har også markert seg med andre skjønnlitterære bøker, ikke minst der psykiatrien står i fokus. Hennes bøker er oversatt til 34 språk.

Rivertonprisen:
1996 for Se deg ikke tilbake
2014 for Helveteskilden

Seneste utgivelse:
Hviskeren (CappelenDamm, 2016)

JØRN LIER HORST
”TIL DET MOTSATTE ER BEVIST”

Jørn Lier Horst (f. 1970) er politimannen som ble en av landets mest populære krimforfattere. Som politibetjent og etter hvert etterforskningsleder i Vestfold politidistrikt kom han tett på kriminaliteten i en liten, norsk by: Larvik. Denne erfaringen har han hentet med seg inn i sitt litterære univers. I 2013 sluttet han i politiet for å vie seg til sitt forfatterskap. Han er politiutdannet, men har i tillegg studert kriminologi, filosofi og psykologi. Jørn Lier Horst er også svært populær som forfatter av krimbøker for barn og unge. Hans bøker er oversatt til 27 språk.

Rivertonprisen:
2012 for Jakthundene

Seneste utgivelse:
Når det mørkner (Gyldendal, 2016)

KURT AUST
”HUNDEN FRA YANGZGHOU”

Kurt Aust (født 1955) – egentlig Kurt Østergaard – er opprinnelig dansk. Han fant kjærligheten i Norge og har bodd i Horten siden 1982. Han debuterte med Vredens dag i 1999, en historisk  kriminalroman med handling fra 1700-tallets Danmark-Norge. Her møtte vi den danske professoren Thomas av Boueberge og hans norske assistent Petter Hortten. Dette umake paret er gjengangere i mange av hans romaner. Mens Thomas av Boueberge er en lærd professor ved universitetet i København, er unge Hortten en uskolert gårdsgutt fra Austs egne trakter. Kurt Aust skriver alt fra historiske kriminalromaner til nåtidsthrillere og kodekrim, men også andre typer skjønnlitteratur og dramatikk. Hans bøker er oversatt til 12 språk. Sammen med sin kone, tegneren Kin Wessel, har han også arbeidet med tegneserier.

Rivertonprisen:
2003 for Hjemsøkt

Seneste utgivelse:
Dødt løp (Aschehoug, 2015)


UNNI LINDELL
”HJEMMELAGET VIN TIL JUL”

Unni Lindell (f. 1957) er en usedvanlig produktiv og allsidig forfatter. Snart er hun oppe i 80 bøker. Mest kjent er hun som krimforfatter, men også barnebøkene og humorbøkene hennes har fått et stort publikum. Hun er oversatt til 20 språk, og flere av bøkene hennes er filmatisert og sendt som serier på tv. Unni Lindell debuterte i 1986, og er i dag en av landets mestselgende forfattere. Hun er særlig kjent for kriminalromanene om politietterforsker Cato Isaksen, men i årets bok har hun en ny hovedperson: Marian Dahle.

Rivertonprisen:
1999 for Drømmefangeren

Seneste utgivelse:
Jeg vet hvor du bor (Aschehoug, 2016)

ANNE B. RAGDE
”HEVN PÅ TRYKK”

Anne B. Ragde (f. 1957) er en usedvanlig allsidig og produktiv forfatter. Siden barnebokdebuten i 1986 har trondheimsforfatteren skrevet et stort antall bøker som varierer fra krim til dikt og humor. Mest kjent er hun for den umåtelig populære Neshov-serien, som ble innledet med Berlinerpoplene i 2004. Ragde er utdannet universitetslektor med hovedfag i amerikansk massemediekommunikasjon. Flere av bøkene hennes er filmatisert, og de er oversatt til 22 språk.

Seneste utgivelse:
Alltid tilgivelse (Oktober, 2016)

THOMAS ENGER
”O JUL MED DIN VREDE”

Etter mange år som journalist brakdebuterte Thomas Enger (f. 1973) som forfatter i 2010. Romanen Skinndød ble solgt til en rekke land for uvanlig høye forskudd. Han er kjent for romanserien om journalisten Henning Juul. Enger vokste opp på Jessheim, har journalistutdannelse og har idrett grunnfag og historie mellomfag. Engers bøker er oversatt til 26 språk.

Seneste utgivelse:
Banesår (Gyldendal, 2015)

HANS OLAV LAHLUM
”MENNESKEFLUENE”

Hans Olav Lahlum (f. 1973) er ikke bare krimforfatter, men også historiker, journalist, biograf, bokanmelder, foreleser, sensor, SV-politiker, samfunnsdebattant og sjakk-kommentator. Han vokste opp i Nordland, men har bodd på Gjøvik siden 1989. I tillegg til sine kriminalromaner har han skrevet flere biografiske bøker om norske, amerikanske og britiske politikere. Han er utdannet cand. philol. med hovedfag i historie samt mellomfag i statsvitenskap og religionshistorie. Bøkene hans er oversatt til ni språk.

Seneste utgivelse:
Sporvekslingsmordet (CappelenDamm, 2015)

KNUT NÆRUM
”SOM JULEKVELDEN PÅ KJERRINGA”

For mange er Knut Nærum (f. 1961) først og fremst kjent som komiker, men han har og et allsidig forfatterskap bak seg. Med vidd og innsikt har han skrevet flere parodier på krimsjangeren, han har skrevet manus til en rekke tegneserier, og han er også dramatiker. Knut Nærum er sekretær i Rivertonklubbens styre og er cand.mag med grunnfag i nordisk og mellomfag i engelsk. Han er spaltist i Klassekampen og Dagbladet. Hans bøker er oversatt til dansk og nederlandsk.

Seneste utgivelse:
Voodoo på vestkanten (CappelenDamm, 2015)

TOM EGELAND
”I DØDSSKYGGENES DAL”

Tom Egeland (f. 1959) debuterte med den parapsykologiske grøsseren Stien mot fortiden i 1988. Han har vært journalist i Vi Menn og Aftenposten, vaktsjef i Aftenposten og nyhetssjef i TV 2. I 2006 sluttet han som journalist for å bli forfatter på fulltid. Han er president i Rivertonklubben, styremedlem i Den norske Forfatterforening og bokanmelder i VG. Han har skrevet 17 bøker som er oversatt til 24 språk.

Rivertonprisen:
2009 for Lucifers evangelium

Seneste utgivelse:
Djevelmasken (Aschehoug, 2016)

MAURITS HANSEN
”NOVELLEN”

Maurits Christopher Hansen ble født 5. juli 1794 på Modum og døde 16. mars 1842 på Kongsberg. Han skrev litteratur i ulike sjangre, og i sin egen levetid ble Hansen regnet som en stor novellist og romanforfatter. Flere av hans noveller må kunne karakteriseres som kriminalfortellinger, og hans fortelling Mordet på maskinbygger Roolfsen fra 1840 regnes som verdens første detektivfortelling. Men også i den gotiske fortellingen Keadan eller Klosterruinen fra 1825 står oppklaringen av et mistenkelig dødsfall sentralt.

NILS NORDBERG

”MORD, KORT OG GODT”

Nils Nordberg (f. 1942) var én av initiativtagerne til Rivertonklubben
og er en av landets fremste kjennere av norsk og internasjonal krimlitteratur. Han arbeidet i NRK fra 1966 til 2009, og var blant annet regissør, dramaturg, produsent og sjef i NRK Radioteatret, hvor han satte opp over 340 hørespillsendinger, og har oversatt flere bøker og en lang rekke hørespill. Han har skrevet bøker om kriminallitteratur og en mengde artikler, forord og etterord, redigert et
tjuetall novelleutvalg og -antologier, og har vært en aktiv bakmann i norsk litteratur, som konsulent og anmelder. Nordberg er cand. mag. i engelsk, litteraturvitenskap, og folkeminnevitenskap. Han var president i Rivertonklubben i til sammen over 20 år og sitter fortsatt i klubbens styre. Hans spesialitet er Sherlock Holmes, og han vant i sin
tid ”Kvitt eller dobbelt” om nettopp denne mesterdetektiven. Han er det eneste norske medlemmet av den eksklusive Sherlock Holmes-foreningen Baker Street Irregulars. Han har også medvirket som skuespiller i flere tv-serier, og ikke minst er han kjent for å ha lest inn mange lydbøker og kommentarspor på tv-dokumentarer.

Rivertonprisen:
Rivertonklubbens ærespris i 1992

Seneste utgivelse:
Mørkets gjerninger – på sporet av det svarte bibliotek (Bokvennen Forlag, 2016)


 * Rivertonklubben er et kriminallitterært selskap som ble stiftet i 1972 for å fremme den gode norske kriminallitteratur. Klubben har pr 2016 rundt 130 medlemmer – i all hovedsak norske krimforfattere, men også redaktører, dramaturger og bokanmeldere som jobber med krim. Hvert år deler klubben ut prisen Den gylne revolver til årets beste kriminal.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar