fredag 2. desember 2016

JULENS BUDSKAP


”Det skjedde i de dager at det gikk ut befaling fra keiser Augstus om at hele verden skulle innskrives i manntall.”

Slik starter Juleevangeliet i Lukas 2.1-20 i Bibelen, og evangelisten la dermed grunnlaget for den kristne feiringen av julen med beretningen om Jesu fødsel i en stall i Betlehem. Den kristne høytiden markeres i år med nyskapningen Hellig Jul, et julehefte i den litterære tradisjonen.



Vi sakser fra redaksjonens forord: ”Ved hjelp av gamle, litterære perler og nyskrevne tekster, dikt, salmer og kunst vil vi sirkle inn julens tidløse budskap – julen som en kristen høytid, en livsfølelse, en lengsel, som «håpets byggesteiner», slik forfatteren og salmedikteren Eyvind Skeie sier det et stykke inn i heftet.”



I denne første utgaven av Hellig Jul beskriver Eyvind Skeie julaften som mulighetenes kveld, mens Wilfrid og Guido Stinissen deler sine tanker om troen. Noveller og dikt skrevet av Edith Stein, Laura Djupvik, Bjørn Sortland, Arne Berggren, Levi Henriksen og Linda Undrum Mariussen. Udødelige juletekster av nobelprisvinnerne Selma Lagerlöf og Sigrid Undset er hentet frem. Erling Rimehaug går i fotsporene til Maria og Josef, mens Kjell A. Nyhus feirer julen i fengselet.


Reidar Hvalvik viser kunsten som skapte  juleevangeliet, og Arne Guttormsen forteller om de norske juleskikkenes betydning. Alt dette følges av stemningsfulle bilder og tegninger av Carvaggio, Borgny Svalastog, Liv Andrea Mosdøl, Katarina Caspersen, Andrea Mantegna, Giotto di Bondone, Emmanuel Vigeland, Georges de la Tour. Francisco de Zurbarán, Hedvig Collin, Lars Jorde, Viktor Paul Mohn, Gustav Wentzel og diverse eksempler på kirkekunst gjennom tidene.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar