fredag 16. desember 2016

Julehefte-kongen – Håkon Aasnes


Ikke siden Jens R. Nilssens tid har noen norsk tegner til de grader preget juleheftene som Håkon Aasnes. De siste årene har han hver jul hatt minst tre julehefter ute: Nr. 91 Stomperud, Smørbukk og Tuss og Troll. I tillegg har han tidligere tegnet både Gråtass og Anne-Cath. Vestlys to julehefter Mormor og de åtte ungene og Lillebror og Knerten.


HÅKON AASNES (f. 1943) har laget og fått publisert egne tegneserier i snart 60 år. I 1972 startet hans første større serie, Seidel og Tobram, i flere norske aviser, og den fortsatte å bli publisert i 20 år! I 1981 overtok han tegnejobben på Smørbukk etter Solveig Muren Sanden, og etterhvert skrev han også manusene til serien. Drøyt ti år senere, i 1992, overtok han Tuss og Troll-juleheftene. Og siden 2005 har han skrevet og tegnet Nr. 91 Stomperud. 
     Men Aasnes har også tegnet Fantomet, Donald Duck og Olsenbanden, i tillegg til en rekke enkeltstående serier. I Norsk Barneblad har han, ved siden av Smørbukk, bidratt med seriene Annika (fra 1991) og humorserien Hanna (fra 1992). I tillegg har han hatt faste serier i Norges Vel og Bondebladet. I alt har han laget opp mot 20 forskjellige serier i løpet av sin karriere. En kreativ, produktiv og pålitelig herre!


 Nr. 91 Stomperud

”Han (Håkon Aasnes) har ført Stomperud inn i moderne tid …” 
(Stavanger Aftenblad 3/12-16)

Han August Stomperud dukket første gang opp i Norsk Ukeblad 24. april 1937. Konseptet var basert på den svenske serien 91: Karlson, men ’n August ble raskt norsk så det holdt. Allerede året etter kom det første juleheftet med Nr. 91 Stomperud. Og siden har det bare fortsatt! Etter snart 80 år er Nr. 91 Stomperud fremdeles ett av de tre bestselgende juleheftene i Norge. Alle har vokst opp med Stomperud, alle skal ha det nye heftet til jul.
         Siden Håkon Aasnes overtok Stomperud i 2005, har han med nennsom hånd fornyet serien. Som han selv sa til Romerikes Blad tidligere denne måneden på spørsmål om han synes det er viktig å fornye serien: ”Ja, det synes jeg. Stomperud har også tatt i bruk ny teknologi, og det samme har offiserene gjort. Jeg liker også å bringe inn aktuelle temaer og hendelser.”
         I de senere årene fraviker Aasnes til dels formatet med én-sides gags og legger inn noen litt lengre historier. I årets julehefte har han en syv siders historie hvor en fjern slektning av obersten melder sin ankomst i leiren. Da det viser seg at den nyankomne er prikk lik obersten, leder dette til en rekke komiske forvekslinger og forviklinger.
         Nr. 91 Stomperud er fullt av vittige situasjoner og historier hvor den godlynte og velmenende August Stomperud prøver å manøvrere seg gjennom militærlivets fortredeligheter uten å gjøre for mye skade. Han lykkes ikke bestandig …

 Smørbukk

”Dette er akkurat slik eit Smørbukk julehefte skal vera.”
Terningkast: 4
(avisen Grannar 8/12-16)

Terningkast: 4
(Stavanger Aftenblad 3/12-16)

Smørbukk-juleheftet har vært en årlig glede i 75 år. Det første heftet med gromgutten dukket opp julen 1941, men da hadde serien allerede gått i Norsk Barneblad siden sommeren 1938. I begynnelsen var Smørbukk bare 6-7 år og serien nok litt moralistisk og prektig, men etter at manusforfatter Øyvind Dybvad overtok vokste Smørbukk raskt til 12-13 år og ble både mer impulsiv og mer handlekraftig. Den opprinnelige tegneren, Jens R. Nilssen, ga seg i 1956 og overlot blyanten til Solveig Muren Sanden. Etter 27 år med gutten sendte hun ham videre til Håkon Aasnes, som skriver og tegner Smørbukks eventyr den dag i dag.  
         I årets julehefte fører en redningsaksjon for en forfrossen linerle til en odyssé gjennom bygda, der Smørbukks misforståelser og godhjertede, men akk så klønete, handlekraft forårsaker den ene komiske katastrofen etter den andre.

 Tuss og Troll

”… årets nytegnede historie, Då fjøsnissene ordna opp, er rett og slett praktfull.”
Terningkast: 4
(Aftenposten 2/12-16)

”Tonen er like lun og likandes hos dem begge …”
Terningkast: 4
(Fædrelandsvennen 12/12-16)

Terningkast: 4
(Stavanger Aftenblad 3/12-16)

Ideen med Tuss og Troll er enkel, å fortelle norske eventyr i tegneserieform. I årets hefte har Gard Espeland skrevet eventyret ”Då fjøsnissane ordna opp”, og Håkon Aasnes har tegnet. Tre små fjøsnisser synes synd på den unge tjenestejenta Guri, og de ordner i rask rekkefølge opp med både storbonde og odelsgutt. I tillegg har Espeland og Aasnes diktet frem den lille, ordløse perlen ”Gullfuglen”. Heftet fylles ut med fire eventyr av Johannes Farestveit og Solveig Muren Sanden: ”Dei 7 folane”, ”Kjetta”, ”Kjerringa som sat på huk” og ”Rosa”. Tuss og Troll – en liten kulturskatt til julNorsk Barneblad
Smørbukk og Tuss og Troll gis ut som et samarbeid mellom Norsk Barneblad og Egmont. Norsk Barneblad kommer ut 11 ganger i året, og som abonnent får du i tillegg juleheftet Juletre. I hvert nummer av Norsk Barneblad kan du lese tre serier av Håkon Aasnes: Smørbukk, Annika og humorserien Hanne.

Romerikes Blad 03.12.16


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar