onsdag 14. desember 2016

TRADISJON – AMERIKANSK MORO!


Den særnorske tradisjonen med julehefter startet med utgivelsen av det aller første Knoll og Tott-heftet i 1911. Likevel var det norske julehefter som dominerte helt frem til 1960-70 årene. Men avholdte amerikanske serier som Fiinbeck og Fia og Blondie har moret oss i 80-90 år. Og klassikere som Billy, Snøfte Smith, Hårek og Skipper’n har vært en tilbakevendende juleglede i rundt 30-50 år. Så dette er ikke akkurat nykommere på markedet. Tradisjonen er sterk og rik også for disse heftene.


Knoll og Tott
”… årets hefte, med striper fra 1947 til 1949, er preget av oppfinnsomhet og fortellerglede. Her er det elleville innfall og dynamitt i så å si hver rute …” Terningkast: 4
(Aftenposten 2/12-16)

”Fantasifulle påfunn og idear som slår begge vegar. Dette er Knoll og Tott slik dei skal vera.” Terningkast: 4
(avisen Grannar 8/12-16)

”Knerr er på disse søndagssidene inne i en periode der tegnestilen hans for lengst har funnet sin vellykkede form.”
(Sydvesten 13/12-16)

”Legg til en revejakt, en andeinvasjon og en illsint tiger for godt mål, og du har et hefte som bobler over av ideer.”
(Stavanger Aftenblad 3/12-16)

Knoll og Tott har kommet som julehefte i 106 år, og de to rakkere holder koken til de grader – også i årets julehefte. Harold H. Knerr som er mesteren bak årets historier, tegnet serien fra 1914 til 1949, og han er anerkjent som tidenes beste Knoll og Tott-tegner. Årets utvalg er fra rundt 1947, da Knerr var på sitt mest kreative og innfallsrike.  

Billy
Siden det første Billy-juleheftet kom i 1970 har Billy vært en av de mest populære seriene i Norge med eget blad og utgivelse av en rekke album, bøker og pocketbøker. Etter 66 år har serieskaper Mort Walker fremdeles hånden på roret og produserer ukentlig seks dagsstriper og en søndagsside. Den evige latsekken Billy bruker mer energi på å unngå å jobbe enn han noensinne ville gjort hvis han utførte de oppgavene Sjanten pålegger ham. Legg til hunden Otto, den ikke helt skjerpete general Halvspenn, kokken, Jegern og Nullet, så får du en lattermiks av de sjeldne.

Blondie
Blondie er blant de absolutt veteranene på juleheftemarkedet. Det første heftet kom alt i 1941. Den humoristiske fremstillingen av dagliglivets alle små og store fortredeligheter har mer enn slått an en streng i norske leseres hjerter. Blondie er et av de mest avholdte juleheftene. Dagoberts hektiske fart til jobben, hans halvmeter høye smørbrød, yndlingsposisjon på sofaen og stadige konflikter med en krakilsk direktør Dithers på jobben kiler latternervene i år også!

Fiinbeck og Fia
”(Tegneren George McManus) har en herlig dreis på det hele …” Terningkast: 5
(Stavanger Aftenblad 3/12-16)

”I årets utgave hagler det med gode poenger, lekre detaljer og fortellerglede.” Terningkast: 5
(Aftenposten 2/12-16)

Fiinbeck og Fia ble skapt av tegneren George McManus i 1913. Hans suverene tegnekunst viser seg i hver rute i serien. Fiinbeck og Fia er noek en av de mest stilfulle seriene i historien, og legg så til et lett satirisk på denne nyrike familiens viderverdigheter, som har sitt ankerpunkt i den hundsete Fiinbecks stadige streven etter å ha et enkelt, behagelig liv – med hyppige besøk på Olsens Bar for å innta sprengt oksebryst med spisskål.

Hårek
”Browne seniors serier er røffe i streken og korthogde i formen, og setter på sitt humreverdige beste moderne kjønnsroller og arbeidsliv i perspektiv.” Terningkast: 4
(Fædrelandsvennen 12/12-16)

”Dette juleheftet er (…) fylt med klassisk stoff, fra rundt samme tid hvor Dik Browne to ganger ble hedret av amerikanske National Cartoonist Society for å lage de morsomste avisstripene.” Terningkast: 4
(Stavanger Aftenblad 3/12-16)

Den hardbalne vikingen Hårek har gledet julehefteleserne i over 40 år. Sammen med sin medhjelper, den stadig like klønete og uheldige Kark, drar han på vikingtokt til England og Europa – eller shoppingturer som kona Gyda betrakter det som. Hårek er kanskje en fryktet viking, men hjemme er det Gyda som har styringen. Serieskaper Dik Browne sa om Hårek: ” Han er viking og gudene skal vite at han er barbar, men han er også familiemann, en kjærlig ektemann og en hengiven far.”

Snøfte Smith
Terningkast: 4
(Stavanger Aftenblad 3/12-16)

Hillbillyen Snøfte Smith har funnet et hjem i Norge. Kanskje ikke så rart, Norge har jo også fullt av avsidesliggende fjellbygder og trange dalføre ”innafør”. Den pokerspillende, hjemmebrentdrikkende, lensmannshatende, ikke så lite selvgode fjellbonden dukket første gang opp i avisene i 1934, men det første juleheftet med ham kom ikke før i 1970. Forsiden til årets julehefte er spesialtegnet av John Rose, som tegner Snøfte Smith for de amerikanske avisene.

Skipper’n
I yam what I yam, and that’s all what I yam. – I’m Popeye the sailor man!Jeg er den jeg er, og det er alt jeg er. Jeg er Skipper’n! Denne stolte, selvbevisste erklæringen er en god karakteristikk av den i land stegne sjømannen. Han lar seg ikke pille på nesen av noe eller noen. Særlig ikke av rivalen Brutus når det gjelder Olivias oppmerksomhet. Årets hefte med Skipper’n er tegnet av Bud Sagendorf, som tegnet serien fra 1948 til 1994.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar