fredag 1. desember 2017

DET ER EVENTYRTID

For rundt 180 år siden reiste Peter Christen Asbjørnsen og Jørgen Moe land og strand rundt for å samle folkeeventyr, og i desember 1841 ga de ut sitt første hefte: Norske folkeeventyr, samlede ved P. Chr. Asbjørnsen og Jørgen Moe. For snart 100 år siden kom den første tegneserieversjonen av eventyrene: Norske folkeeventyr i billeder med tekst av Jan Lunde (1922). I 1945 kom så den første utgaven av Tuss og Troll.


Siden den tid har Tuss og Troll gledet oss med eventyr i tegneserieform hver eneste jul. I årets utgave får de fire forskjellige eventyr. I Den uventa julegåva, skrevet av Gard Espeland og tegnet av Håkon Aasnes, redder en flokk dompaper Ola Nordigarden fra å bli hengende fra låvebroen og fører ham sammen med Kari Sørigarden.


Jenta frå havet blir fortalt av Oddbjørn Heinum (tekst) og Arvid Ytreland (tegninger). En unggutt forliser på fisket og blir reddet av en jente som er forvandlet til en skarv. Hun bor hos havkongen på en usynlig øy. Gutten blir forelsket, men hvordan kan han løse henne fra skarvehammen?


Gamle dagers seterliv er bakgrunnen for eventyret Huldrebryllaupet, fortalt av Gard Espeland (tekst) og Håkon Aasnes (tegninger), der to ungjenter må ta seg av kyrne gjennom en lang, kald vinter. Så må den ene dra til bygda, og da benytter de underjordiske anledningen til å forføre den gjenværende jenta. Men klarer de å lure henne til å gifte seg?


Til slutt i årets utgave av Tuss og Troll får du to eldre eventyr tegnet av Solveig Muren Sanden etter manus av Johannes Farestveit: Guten med huldreskorne og Meistertjuven. Her er vakker hulder, digre (men ikke særlig glupe) troll, arg og gjerrig storbonde, lure kjeltringer, snarrådig unggutt og mange prøvelser før de to unge kan få hverandre. Alt som hører eventyrene til!Men Tuss og Troll er ikke det eneste eventyrheftet i år. I juleheftet Askeladden – de klassiske eventyrene har vi samlet alle de gode, gamle eventyrene om den kinoaktuelle yngstegutten som via nysgjerrighet og kløktighet klarer seg gjennom de utroligste situasjoner og gjerne ender opp med ”kongsdatteren og halve kongeriket”.


Her kommer de kjente og kjære eventyrene på rekke og rad: Per, Pål og Espen Askeladd, Prinsessen som ingen kunne målbinde, Askeladden og de gode hjelperne, Gjete kongens harer, Askeladden som kappåt med trollet, Jomfruen på glassberget, Askeladden som fikk prinsessen til å løgste seg og Risen som ikke hadde noe hjerte på seg.Askeladden-juleheftet har selvsagt også med de fantastiske, klassiske eventyrillustrasjonene til Theodor Kittelsen, Erik Werenskiold og Otto Sindig, i tillegg til flere nye illustrasjoner og en forside laget spesielt til dette juleheftet av Peter-John de Villiers.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar