fredag 15. desember 2017

NORGES BESTE TEGNESERIE


Årets SPROING-pris for beste, norske tegneserie 2016 gikk til Håkon Aasnes for Smørbukk juleheftet. 

«Aasnes har fornyet serien, men samtidig beholdt så mye av det gamle at alle kan glede seg over en gammel klassiker i ny og spenstig form», ifølge Jan Petter Krogh i Norsk Tegneserieforum. Håkon Aasnes har tegnet Smørbukk i 35 år og vil ikke gi seg med det første. Smørbukk lever i beste velgående på sistesiden i hvert nummer av Norsk Barneblad, i tillegg til det årlige juleheftet, så klart!
Smørbukk er en erkenorsk tegneseriefigur. Hans opprinnelse er som en tegneserieversjon av Asbjørnsen og Moes eventyr Smørbukk, tegnet av Jens R. Nilssen og publisert i Norsk Barneblad 30. juni 1938. Figuren slo så godt an at serien om Smørbukk siden har vært et fast innslag i bladet. I 1959 overtok Solveig Muren Sanden tegnearbeidet, og i 1982 var det Håkon Aasnes sin tur til å overta stafettpinnen. Med andre ord har det kun vært tre tegnere på serien i Smørbukks snart 80-årige historie.


Håkon Aasnes publiserte sin første serie i norske aviser i 1972, det var den humoristiske bygde- og krimserien Seidel og Tobram. Den fortsatte å komme på trykk i avisene i hele 20 år. De første årene han tegnet Smørbukk var det etter andres manus, men de siste 17 årene har han selv både skrevet og tegnet den populære serien om gromgutten i islender. Aasnes har også tegnet så vidt forskjellige serier som Fantomet, Donald Duck, Olsenbanden, Hanna, Annika, Tuss og Troll og flere andre. I 2005 tok han også over ansvaret for tekst og tegning i Norges mest populære julehefte gjennom tidene, Nr. 91 Stomperud.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar