fredag 8. desember 2017

JULEØL, JULIA og JUL I NORGE - JUL, JUL, JUL

Siden Herborg Kråkevik gjenopplivet tradisjonen med litterære julehefter i 2015, har det kommet til en liten underskog av slike hefter, med stor variasjon i redaksjonelle temaer. Fra Egmont kommer bl.a. Det store juleheftet om Juleøl, Julias Julestjerner og trioen Jul i Norge, Jul i Bergen og Jul i Trondheim.JULEØL
”Ølfaglig solid hefte som både sprudler og skummer.” Terningkast: 5
– Dagbladet 02.12.17.

Det store juleheftet om Juleøl, som er den fulle tittelen, er et fyldig hefte som tar for seg alle aspekter ved juleølet. En historisk gjennomgang forteller om de skiftende, norske brygge- og drikkeskikkene, mens andre artikler tar for seg juleølet vurdert i forhold til julematen. Og hefteforfatter Espen Smith gir hendige råd for hvordan du får det beste ut av ølet. Han velger også ut sine fem favoritter blant det store tilbudet av juleøl.

 


Det store juleheftet om Juleøl inneholder også en egen julekalender med ett forslag til juleøl for hver luke i kalenderen. Du får også vite hvilken viktig rolle ølet hadde under krigen, både som drikke der det lokale vannet var risikofylt og ølet og bryggerienes rolle i motstanden mot nazistene. Og for den selvhjulpne er det oppskrifter på hjemmebrygget øl, tomtebrygg og mjød.JUL I NORGE
De tre Jul i … heftene tar for seg norske tradisjoner, historie og skikker knyttet til julen. Jul i Norge tar blant annet for seg endringene i norske juletradisjoner opp gjennom tidene, hvordan juletreet kom til Norge for ca 200 år siden og hvordan vi i sin tid begynte å sende hverandre julekort. Juleheftenes historie blir også presentert i en utfyllende (og rikt illustrert artikkel).
Jul i Norge har flere kulturelle innslag som i større eller mindre grad knytter seg til julen og til våre julevaner: Den klassiske, norske filmen ”Tante Pose”
hadde premiere på kino i 1940, og den har siden 1970 vært et fast innslag i TV-julen. Fiolinvirtuosen Ole Bull (1810-1880) var sin tids store popstjerne, en energisk musiker og entreprenør med virke over hele den vestlige verden. Krimforfatteren Gunnar Staalesen er kanskje ingen popstjerne, men at han er kjent og avholdt langt ut over Norges grenser er det ingen tvil om! Alle disse får sine presentasjoner i juleheftet. I tillegg kan du lese om Nidarosdomen, øltradisjoner, de fattiges jul, skikk og bruk i julen og mye annet.


JUL I BERGEN – og på Vestlandet
Dette er en spesiallaget variant av Jul i Norge-juleheftet, som distribueres i Bergen og Vestlandet ellers. I tillegg til mye av stoffet fra Jul i Norge får du her artikler som er spesialskrevet for vestlandsutgaven: Bergensforfatterne Ludvig Holberg, Johan Sebastian Welhaven, Amalie Skram hadde alle et forhold til julen i sine tekster, noe Jul i Bergen tar for seg. Siden vi er i Bergen, er vel artikkelen ”Våt jul” ikke til å unngå. Det er heller ikke byens største fotballhelt, Roald ”Kniksen” Jensen. For de som lengter etter hvit jul presenteres et knippe historiske julebilder fra rundt om i Bergen.


JUL I TRONDHEIM – og i Trøndelag
Nok en lokal variant av Jul i Norge, denne gangen for trøndelagsfylkene. Her får du blant annet tilleggsstoff om det populære revy- og varietéteateret Hjorten, om strøket Svartlamon i Trondheim, og om da Harmonien (den praktfulle Mølmann-gården) brant. Trikken har både vært populær og et tilbakevendende stridstema i Trondheim. I artikkelen ”Trikken som nektet å dø” får du hele den turbulente historien. Samt et historisk tilbakeblikk på da kong Karl Johan besøkte byen.


JULIAS JULESTJERNER
Et julehefte for de unge. Redaksjonen i det populære magasinet Julia har skreddersydd et eget hefte for målgruppen. Her er trendy forslag til ønskelisten din, oppskrifter på popcorn-snømenn, jordbærnisser, pepperkakesmoothies og juletrebrownies, presentasjon av ”verdens kuleste plagg” og forslag til spilleliste for julen (med Marcus & Martinus og Justin Bieber på topp, selvsagt). Og en presentasjon av filmer å glede seg til i året som kommer.

 


Julias Julestjerner har selvsagt sin andel pop- og kjendisstoff, intervjuer og presentasjoner av populære stjerner som Isac Elliot, Kyle Alessandro, Amalie Olsen, Jennie Sofie & Thomas, Daniel Owen og Descendants-stjernene. Og du får kjendisenes julegaveønsker og nyttårsforsetter. I tillegg til et knippe stjernebilder til å henge på veggen.

*
Skål!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar