mandag 11. desember 2017

GAVEGRØSS OG TILBAKE PÅ VIDDA


”Årets julehefte har en knallbra hovedhistorie, ”Gavegrøss”, som inneholder alt det en skikkelig Donald-historie skal ha: Spenning, humor og action. (…) Et av årets beste julehefter.”  
Terningkast: 6
(Aftenposten 27.12.17)

”Et must med masse julestemning for liten og stor.” 
Terningkast: 6
(Dagbladet 06.12.17)

Terningkast: 5
(Stavanger Aftenblad 01.12.17)

Terningkast: 5
(venstresida.net 20.11.17)


Høyst velfortjent er Donald: Gavegrøss allerede utropt til et av årets aller beste julehefter. Manusforfatter Knut Nærum og tegner Arild Midthun har (igjen) begått en perle av en historie. Dette helnorske Donald-juleheftet markerte seg som en anmelderfavoritt allerede da det første heftet, Donald med hammeren, kom ut i 2010. Siden har det bare gått en vei: Oppover!


I årets hovedhistorie, Gavegrøss, spiller Ole, Dole og Doffen og Dolly hovedrollene, assistert av Donald. Onkel Skrues firma ”Lek og Moro” utsettes for utstrakt sabotasje og utkonkurreres av den sleipe Oberst Ola Narr og hans firma ”Moroklumpen Leker”. Ikke noen gunstig situasjon for verdens rikeste and i det julehandelen setter inn for fullt. Dolly er nyansatt reporter i Andeby-Magasinet og beslutter seg for å undersøke saken. Hun får god hjelp av de tre nevøene, som i den forbindelse forgriper seg på Donalds ”godt” gjemte julegave til dem. Noe Donald tar ille opp: ”De små sleipingene! Åpne gaven før julaften!” Han begir seg på jakt etter dem. Hvordan det hele går? Den som leser den spennende og morsomme krimhistorien, får se!


Årets hefte har også med en krimgåte hvor Duck-familien samles til tradisjonell jul på Bestemor Ducks gård. Men det er noe muffens som foregår! Reporter Dolly tar saken og avslører det hele. Er du like smart som Dolly?
Til sist i juleheftet er de to rivalene Donald og fetter Anton igjen i tottene på hverandre. De vedder om hvem som vil vinne årets juleskøyteløp. Begge to gjør hva det skal være for å vinne (som alltid), og det hele utvikler seg rimelig kaotisk – og lattervekkende festlig for leseren.Da det norske Donald-juleheftet Helt på vidda ble publisert i 2014, fikk det masse omtale, og heftet ble utsolgt i de nordlige deler av landet. Helt på vidda gikk for ågerpriser på bruktmarkedet. Grunnen var historien av trioen Knut Nærum, Tormod Løkling og Arild Midthun, som foregikk på Finnmarksvidda, der Donald og guttene kjørte snøscooter med den lokale samebefolkningen og ryddet opp i et tilnærmet western-eventyr. 

Som en julegave til alle dem som ikke fikk sikret seg denne juleklassikeren den gang, har forlaget nå gjenutgitt historien sammen med Norsk Donald-juleheftene fra 2010 og 2011 (de to første) i en tykk samling: Norsk Donald: Tre julehefter i ett. Her får du, i tillegg til Helt på vidda, de to langhistoriene Donald med hammeren og Juletoget. Samt de kortere historiene Snøgruven, Iskald utpressing og Så fjærføyka står. Donald-historier av ypperste kvalitet og lesestoff nok for hele julen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar